Erikoishammashoito
Erikoishammashoito käsittää mm. implantti- eli keinojuurihoidot, hammaskirurgian, oikomishoidot, pelkopotilaiden hoidon sekä kevytnukutuksen ja yleisanestesian.
Kirurgia
Yleisimpiä suun alueen kirurgisia toimenpiteitä ovat viisaudenhampaiden leikkaukselliset poistot ja keinojuurten eli hammasimplanttien asennus.
Muita suukirurgiaan kuuluvia toimenpiteitä ovat kasvainten poistaminen sekä kokoproteesin alle syntyneen limakalvon liikakasvun tai tulehtuneen ienkudoksen poistaminen. Myös erilaisista limakalvomuutoksista otettavat koepalat kuuluvat suukirurgian alaan.
Usein kirurgiseen hoitoon liitetään tukihoitona antibioottikuuri sekä sopiva särkylääkitys, koska kirurgisen hoidon jälkeen leikkausalueella voi esiintyä hetkellistä kipua ja turvotusta.
Kirurgiset toimenpiteet suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää sedaatiota eli kevytnukutusta.
Oikomishoidot
Erikoishammaslääkärimme konsultoivat ja toteuttavat oikomishoitoja useilla eri menetelmillä niin lapsille kuin aikuisillekin. Tutustu myös uniapnean tutkimukseen ja hoitoon klinikoillamme.
Hammasimplantit
Titaanista valmistettu implantti eli keinojuuri on luonnollisin tapa korvata kokonaan puuttuva oma hammas. Implanteilla voidaan korvata yksittäisen hampaan lisäksi useampi puuttuva hammas tai hampaattoman leuan koko purenta.
Arvio implanttihoidon sopivuudesta tehdään aina tapauskohtaisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Yleissairaudet tai elintavat ovat harvoin este implantin asettamiselle.
Implanttileikkaus on yksinkertainen ja turvallinen kirurginen toimenpide. Tutkimuksen ja suunnittelun jälkeen asennetaan leukaluuhun titaanista valmistettu implantti. Kun implantti on luutunut leukaluuhun, asennetaan sen päälle hammaslaboratoriossa valmistettu kruunu.
Myös irtoproteesille voi saada lisätukea implanteista. Muutoin hankalasti pysyvä alaleuan kokoproteesi saadaan implanteilla tukevaksi.
Implantit ovat hyvin kestäviä. Valmistajat antavat implanteilleen pääsääntöisesti elinikäisen takuun.

Pelkopotilaat
Ensisijaisen tärkeää pelon hallintaan saamiseksi hammaslääkärin vastaanotolla on se, että potilaan ja lääkärin välille muodostuu luottamussuhde. Ensimmäinen askel kohti miellyttävämpiä hammaslääkärikäyntejä on omasta pelosta mainitseminen jo siinä vaiheessa, kun varaa aikaa vastaanotolle. Lääkärikäynteihin liittyviä ikäviä pelkotiloja voidaan helpottaa, kun hammaslääkäripelkoisen potilaan tukena on asialle omistautunut, ammattitaitoinen hoitohenkilö. Pyrkimyksenä on kohdata potilas ihmisenä, jonka suun terveys on osa laajempaa kokonaisuutta.
Yksi syy siihen, miksi hammaslääkäriä pelätään, on pelko siitä, että toimenpiteet aiheuttavat kipua. Asenteiden ja menetelmien kehityttyä huomattavasti takavuosista toimenpiteet on mahdollista hoitaa täysin ilman kivun tuntemusta.
Tavoitteena on saada yhteistyössä potilaan ja hoitotiimin kanssa ongelma ratkaistua ja saada pelko hallintaan. Pelkäävälle potilaalle on erittäin palkitsevaa, kun suu on saatu tutkittua ja hoidettua. Kun kaikki sujuu hyvin, pelko alkaa vähitellen hälvenemään. Ja se on hyvin palkitsevaa myös hammaslääkärille. Aina se ei välttämättä onnistu ja tällöin ratkaisuna voi olla suun terveyden hoitaminen kerralla kuntoon nukutuksessa.
Sedaatio
Kun hammashoito pelottaa, on mahdollista käyttää sedaatiota eli kevytnukutusta. Sedaatio aiheuttaa raukean ja uneliaan olon, jonka aikana puhekontakti säilyy. Sedaation aikana voidaan tehdä laajojakin toimenpiteitä miellyttävästi ilman kipua.
Sedaatio toteutetaan suonensisäisen lääkityksen avulla. Sedaatiota valvoo anestesialääkäri, joka voi säädellä sedaation rentouttavaa vaikutusta toimenpiteen aikana. Lääkkeenä käytetään sekä rentouttavaa lääkettä että kipulääkitystä.
Sedaation jälkeen potilas pääsee kotiin saattajan kanssa muutaman tunnin kuluttua. Sedaation jälkeen ei voi ajaa autoa seuraavan vuorokauden aikana.
Nukutushoito eli yleisanestesia
Yleisanestesia saattaa olla tarpeen esimerkiksi toimenpiteen pitkän keston, hoidon laajuuden tai sen luonteen vuoksi. Nukutukseen voidaan päätyä myös silloin, kun kyse on pienestä lapsesta tai voimakasta hoitopelkoa potevasta henkilöstä.
Yleisanestesia toteutetaan tehokkaasti ja turvallisesti moderneilla lääkkeillä yksilöllistä hoitosuunnitelmaa noudattaen anestesialääkärin toimesta.
Toipuminen nukutuksesta kestää hieman, mutta usein potilas pääsee kotiin 1–2 tunnin kuluttua toimenpiteestä saattajan kanssa. Autolla ajo on sallittu vasta 24 tunnin kuluttua yleisanestesiasta.