Esteettinen hammashoito

Esteettinen hammashoito tarkoittaa hampaiden oikomista ja valkaisua sekä epäsymmetrian, kulumien ja värimuutosten korjaamista esimerkiksi keraamisten laminaattien ja osakruunujen avulla. Esteettisellä hoidolla voidaan esimerkiksi palauttaa hampaiden alkuperäinen luonnollinen väri

Hammaslääkäri Hampaasi työssä

Hampaiden väri

Hampaat voivat tummua ajan kuluessa ja plakin ja sävyn kertyessä pinnalle. Säännöllinen hampaiden harjaus ja puhdistus hammasharjoilla ja hammaslankalla auttaa poistamaan näitä kertymiä ja ylläpitämään hampaiden valkoista väriä. Terve suu auttaa ylläpitämään hampaiden valkoista väriä. Suun terveydestä on tärkeää huolehtia hampaiden harjauksen ja puhdistuksen lisäksi myös hammaslääkärin tekemillä hoidoilla.

Esteettisen hoidon avulla on mahdollista palauttaa omien hampaiden luonnollinen ja kaunis väri. Hampaiden pinnan värimuutokset poistetaan valkaisun avulla ammattilaisten menetelmin ja välinein (lue lisää suuhygienistipalvelut).

Esteettinen hammashoito

Esteettisillä hoidoilla voidaan myös korjata kudospuutoksia sekä hampaiden värimuutoksia ja epäsymmetrisyyksiä esimerkiksi posliinisia laminaatteja tai osakruunuja hyödyntäen. Hampaiden virheasentoja on mahdollista korjata myös oikomishoidolla (lue lisää oikomishoidosta).

Keraamiset laminaatit

Kuluneiden, lyhentyneiden tai muulla tavoin vaurioituneiden hampaiden ulkonäköä voidaan parantaa hammaslaminaattien avulla. Keraaminen laminaatti mahdollistaa luonnollisen lopputuloksen, tarttuu hyvin hampaan pintaan ja on materiaalina kestävä. Keraamisia laminaatteja voidaan käyttää kaikenikäisille ja kaikkiin hampaisiin. Keraamiset laminaatit kestävät vuosikausia tai jopa eliniän, kun niitä hoidetaan oikein.

Laminaattien asettamisen jälkeen henkilön tulee huolehtia laminaateistaan säännöllisellä puhdistuksella ja hammaslääkärin tarkastuksilla varmistaakseen niiden kestävyyden. 

Osakruunut

Hampaiden osakruunu tarkoittaa hammasproteesia, joka kattaa osittain hampaan pintaa. Osakruunu voidaan tehdä esimerkiksi keraamisesta materiaalista tai metallista ja se kiinnitetään osittain hampaan pinnalle. Osakruunu voidaan laittaa, jos hampaassa on vaurioitunutta tai puuttuvaa pintaa, mutta hampaan juuri on vielä terve. Hampaiden osakruunut ovat yleensä vähemmän näkyviä kuin täyskruunut ja ne ovat usein kevyempiä ja helpommin huollettavia. Osakruunuja voidaan käyttää myös tukihampaiden tai hammasproteesien pohjana.

Esteettinen hammashoito