Suuhygienistin palvelut
Suuhygienistit keskittyvät työssään suun tulehduksellisten sairauksien ehkäisemiseen, hoitoon ja seurantaan, kiinnityskudoksen hoitoihin sekä neuvontaan ja ohjaamiseen. Suuhygienistin käytetyimpiin palveluihin kuuluvat hammaskiven poisto sekä hampaiden valkaisu eri menetelmillä.
Iensairaudet
Yleinen suusta löytyvä ongelma on ientulehdus. Ientulehdus johtuu puutteellisesta suuhygieniasta ja hampaiden pinnalle kertyvästä hammaskivestä. Ensimmäinen oire ientulehduksesta on pahanhajuinen hengitys tai verenvuoto ikenistä. Tulehtunut ien on punoittava ja usein hieman turvonnut.
Jos ientulehdusta ei hoideta, johtaa tulehdus hampaan parodontiittiin eli kiinnityskudostulehdukseen.
Ientulehdusta hoidetaan hampaiden pintojen puhdistuksella. Puhdistuksen tekee parodontologi (hampaiden kiinnityskudosten ja ienhoidon erikoishammaslääkäri) tai suuhygienisti käsi-instrumenteilla ja ultraäänilaitteella. Yhtä tärkeää on hampaiden kotihoidon hallinta ja oikeiden puhdistusvälineiden valinta. Toisinaan joudutaan turvautumaan tukikudoksen kirurgiseen hoitoon.
Tulehduksen rauhoituttua uusintatulehdukset pyritään estämään säännöllisillä hammastarkastuksilla ja hammaskiven puhdistuksilla. Kun suuhygienisti tai hammaslääkäri tekee puhdistuksen riittävän usein, vähentää se merkittävästi riskiä menettää hampaita parodontiitin vuoksi.
Hammaskivenpoisto
Hampaiden pinnalle muodostuu helposti kovaa ja kalkkeutunutta plakkia eli hammaskiveä. Hammaskiven poistaminen on tärkeää, koska se ylläpitää ientulehdusta, joka puolestaan vaikuttaa hampaan kiinnityskudossairauden puhkeamiseen. Hammaskivellä on yhteys myös pahanhajuiseen hengitykseen. Hammaskiveä voi muodostua hampaiden pintojen lisäksi ientaskuun. Erityisen herkästi hammaskiveä muodostuu vaikeasti puhdistettaville alueille, kuten hammasväleihin.
Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein. Meillä Hampaasi hammaslääkäriasemalla hammaskiveä poistavat koulutuksen saaneet suuhygienistit ultraäänilaitteen ja hammaskiven poistoon tarkoitetun instrumentin avulla. Hammaskiven poisto on yleensä vaivaton toimenpide, joka ei aiheuta kipua. Tarvittaessa suun limakalvot voidaan kuitenkin puuduttaa geelillä. Myös ikenien ja hampaiden puuduttaminen on mahdollista.
Hammaskiveä voi ehkäistä harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Hammasvälit tulee puhdistaa joko hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla. Suuhygienistit antavat tarkempia neuvoja tehokkaaseen hammashoitoon.
Suuhygienistit tekevät myös hampaiden jauhepuhdistuksia (soodapuhdistus) ja valkaisuja, jotka voidaan yhdistää hammaskiven poistoon.